Nou kwam dit ter sprake bij de voorstelpost. Ik heb nu geen Amerikanen meer in 3 rail spoor 0, maar wellicht dat er mensen op zoek gaan hiernaar en dan bij dit forum uitkomen. Wellicht dat ik dan deze ruimte mag gebruiken om wat tips en tricks neer te zetten.
Mijn treinen reden analoog. Vooral omdat analoog rijden bij deze modellen geen echte nadelen heeft ten opzichte van digitaal, behalve dat er maar 1 lok per stroomkring kan rijden. Als je analoog rijdt, gebruik dan een originele amerikaanse regelaar (bijvoorbeeld van MTH of Lionel) met een tussentrafo (230 naar 110 volt) of een zware Marklin trafo. De laatste redden het vaak maar net, zeker bij de oudere Lionel loks.
Let erop dat er een zuivere wisselspanning op de rails moet staan. Alle vormen van elektronische regelaars of voedingen verstoren de sinusgolf die de elektronica van de nieuwere loks als referentie gebruikt. 50Hz is zelden een probleem, maar elektronische voedingen en regelaars wel.
Er blijft altijd spanning op de rails staan. Ook als de regelaar op 0 staat gedraaid. Omkeren van de rijrichting doe je door de spanning uit te schakelen of met een schakelaar te onderbreken. Hierna rijdt de trein niet meteen de andere kant op, maar komt in de "idle" mode. hierin werken alle functies, behalve de motor. Nog een keer de spanning eraf gooien en de lok rijdt de andere kant uit.
Heb je een lok met Protosound gekocht, vooral protosound 1, maak die dan eerst open en vervang de oplaadbare 9 volt batterij. Deze heeft de lok nodig om de processor goed te laten werken. Is die stuk, dan loopt de software vast en is het einde oefening.
Dan de extra functies als geluid en automatische koppelingen, verlichtingsfuncties en cab announcements. In een klassieke Postwar Lionel lok zitten vaak toeters en stoomfluiten ingebouwd. Deze werken door een gelijkstroompuls op de wisselstroom te zetten. Het resultaat is dat er een potentiaalverschil komt te zitten ten opzichte van de 0, waarop je een relais kunt schakelen of elektronica kunt activeren. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het werkt. Deze puls kan + en - zijn, bij de eenvoudige modellen kun je hiermee toeteren en bellen. (merken K-line, Williams)
Dit gelijkstroomrelais schakelt de voeding van de rails naar een buzzer in de lok (een zoemer), of naar een extra motor in de tender van de stoomlok die met een waaier lucht door een spleet blaast en zo een lokfluit ten gehore brengt. Als er coilcouplers (koppelingen met een spoel erin) zijn geplaatst, dan kun je die ook via dit relais werkend maken en kun je treinen automatisch afkoppelen.
Dan MTH. Deze brengen Protosound als optie in de loks. Protosound is een uitgebreid elektronisch programma dat werkt op herkenning van dezelfde gelijkstroompulsen. Hun analoge regelaars hebben hiervoor al de juiste knoppen erop zitten en ook de modernere Lionel trafo's hebben deze knoppen (horn & bell). Echter in plaats van een relais wat aangestuurd wordt, worden door verschillende combinaties van toetsen verschillende programma's afgeroepen, waardoor je bijvoorbeeld een wagon op afstand kunt ontkoppelen: De lok komt aanrijden, stopt, dan hoor je de machinist de rangeerder opdracht geven af te koppelen, samen met de klunk van de koppeling en de klauwkoppeling op de lok springt automatisch open, daarna een OK van de rangeerder en vervolgens rijdt de rok in tegengestelde richting weer weg.
Door middel van de analoge besturing kun je toeteren, fluiten, afkoppelen, cabchatter activeren, perronomroepen activeren en extra functies activeren als die geplaatst zijn. Er is een uitgebreid geluidspallet in deze loks met realistisch geluid voor elk type lok, starten van de motor, stoppen van de motor, piepende remmen etc. Heel ingenieus bedacht, want het werkt allemaal analoog! Maar let op de 9v batterij!
Protosound 1 is tegenwoordig echter al lang en breed achterhaald en de versies 2 en hoger hebben geen last meer van vastlopende software.
Als mensen vragen hebben over 3 rail spoor 0, dan kun je hier altijd een berichtje achter laten, misschien heb ik er al mee te maken gehad namelijk en weet er een oplossing voor.
Groet Daan.
Bedankt voor je bijdrage, zal voor geïnteresseerde zeker een hulp zijn.
JohnT