Er zijn diverse mooie manieren om rotsen voor de modelbaan te maken. Hier een beschrijving zoals ik het doe.

Ik begin met het maken van de ruwe rotsen het materiaal wat ik hiervoor gebruik is sturudur, verkrijgbaar in de handel voor bouwmaterialen. Let op dus niet bij de bouwmarkt! Je kunt ook styrophor gebruiken maar zelf vind ik dit te zacht.

 

 

 

Verder gebruik ik een kitspuit met acrylkit, een scherp mes diverse zagen een beitel en staalborstel Alabastine een spatel en een mengbekertje. En als laatste wat verf om de rotsen te kleuren.

Eerst stapel ik stukken styrodur op om te kijken hoe de rots er ruwweg uit komt te zien. Als ik tevreden ben haal ik de stapel styrodurstukken uit elkaar maar leg ze wel op volgorde.

Nu lijm ik de stukken op elkaar met acrylkit. Als de stapel klaar is laat ik deze een nacht drogen.

 

 

 

 

 

Als alles de volgende dag is uitgehard ga ik de rotsen maken. Dit doe ik door het aanbrengen van een laag Alabastine over de styrodurstukken. Maak Alabastine aan volgens de gebruiksaanwijzing.

Ik gebruik Alabastine liever dan gips omdat dit sterker is. Later ga ik de aangebrachte laag te lijf met beitel, zaag, mes en staalborstel dus moet het tegen een stootje kunnen.

 

 

 

 

De eerste laag breng ik dun aan als deze na ook weer een nacht drogen is uitgehard volgen meerdere lagen tot het styrodur volledig is bedekt.

 

 

Het lijkt nog niet op een rots maar de basis is er.

 

 

Als ik de laatste laag aanbreng dan geef ik deze gelijk wat structuur. Hiervoor gebruik ik een waaierpenseel. Gewoon een goedkope uit een setje van de Action. Met dit penseel geef ik de rotsen de gelaagde structuur. Let op deze handeling is niet altijd nodig. Dit hangt af van de rotsen die je wilt uitbeelden.

 

 

Als die laatste laag hart is ga ik deze bewerken met een hobbyzaag maar een andere zaag mag ook. Met deze zaag maak ik diepere groeven in de rotswand.

 

 

Met het mes maak ik inkepingen en breek ik hier en daar wat materiaal weg. Als hierbij het styrodur weer zichtbaar wordt is dit geen probleem. Deze plekken werk ik later weer bij.

 

 

Ik bewaar de rommel die ik afbreek, dit gebruik ik later bij de afwerking.

 

 

Nu nog alles met de staalborstel bewerken en de rotsen beginnen al aardig te lijken op het plaatje wat ik in mijn hoofd heb. Je kunt natuurlijk ook een voorbeeldfoto gebruiken van een echte rotspartij.

 

 

De kale plekken zijn weer gerepareerd.

 

 

Nog wat hakwerk met een beitel.

 

 

En dan het spannenste de kleur. Eerst spuit ik grijze grondverf op de rots. Jawel de goedkope van de Action. Voor de verf gebruik ik in water oplosbare olieverf. Deze verf is fijner dan acryl waardoor je mooie nuances kunt maken. Acryl zit er al gauw te dik op.

De verf breng ik zo uit de tube aan hier en daar een dotje liever te weinig dan teveel. Je kunt makkelijker verf bijvoegen dan wegnemen.

 

 

De dotjes verf spuit ik nat met water en smeer de verf uit met een penseel. Natuurlijk ook weer een goedkope van de Action. Oh je deze kleur is raw siena.

 

 

Een tweede kleur die ik aanbreng is burnd omber. Deze kleur nog minder dan de vorige.

Ook weer nat spuiten en met het penseel verdelen. Ik werkt de kleuren nat in nat door elkaar zodat je een natuurlijke vermenging krijgt.

De foto laat de gebruikte kleuren wat te fel zien in werkelijkheid zijn ze matter.

 

 

 

De derde kleur die ik aanbreng is zwart. Deze kleur moet erg sterk verdund worden. Ik spuit het nat en verdeel de verf met het penseel.

Gelijk hier achteraan spuit ik de verf nogmaals nat zodat het zwart in de gemaakte groeven en spleten loopt. Nog steeds alles nat in nat.

 

 

 

Als ik tevreden ben deb ik met een papieren keukendoekje de rots droog. Niet teveel anders haal je verf weg. Op deze manier kan ik gewoon doorwerken zonder te hoeven wachten tot de verf droog is.

 

 

Nu komt de laatste laag. Deze is wit maar droog aangebracht. Ik neem met een zacht penseel wat witte verf op en veeg vervolgens weer de meeste verf af zodat er zo min mogelijk op het penseel zit.

De bedoeling is dat de rotsen een witte transparante toplaag krijgen op de uitstekende delen hierdoor krijg je meer contrast.

 

 

Het aanbrengen van de witte verf. Doordat de andere kleuren nog niet droog zijn krijg je ook hier weer een natuurlijke vermenging van kleuren.

 

 

De verf die ik gebruik, kost wel wat maar je hebt goede kwaliteit en met een paar tubetjes doe je de hele baan. Ik gebruik deze verf trouwens ook voor het vervuilen van mijn materieel en gebouwen.

 

 

De rotswand als deze klaar is. Ook hier weer een verkleuring door de gebruikte camera. Het is maar een simpel pocket cameraatje dus kan ik er niet teveel van verwachten. Maar geloof me ik ben tevreden over het resultaat.

 

 

Van dichtbij mag je ook kijken. In een ander artikel laat ik zien hoe ik de aankleding doe. Want er moet hier en daar nog wat groen op en het eerder bewaarde steengruis.

 

JohnT